Откриваща пресконференция в гр. Главиница
по проект: „Модно шоу на 19-ти век”
по Програмата за Трансгранично сътрудничество Румъния – България
2007-2013 г., която е съфинансирана от Европейския Съюз чрез Европейския Фонд за Регионално Развитие и съгласно сключен договор
№ 2(4i)-3.3 -11, MIS ETC 897

DSC01929

На 19.05.2014 г. в залата на община Главиница, Сдружение „Евроинтегра” проведе откриващата пресконференция по проект: „Модно шоу на 19-ти век” по Програмата за Трансгранично сътрудничество Румъния – България 2007-2013 г. с водещ партньор община Главиница, в партньорство с Училищен инспекторат – гр. Кълъраш и Асоциация „Акчес” – гр. Кълъраш.
Екипът по проекта представи бъдещите дейности и цели на проекта. Проектът има за цел да допринесе за развитието на по-добро социално сближаване чрез културното разбирателство. По този начин проектът ще установи сътрудничество за съвместни дейности между млади хора и образователни институции в областта на културното наследство и възраждане на фолклорните традиции. Началото на бъдещо сформирано партньорство между училища в селските райони на ТГС региона ще бъде осигурено чрез представяне на фолклорни, исторически и културни традиции, и етническо разнообразие като средство за провокиране на младото поколение.
Специални гости на събитието бяха г-н Хюсеин Хамди, кмет на община Главиница и г-жа Елена Маркова, зам. кмет на община Главиница. Събитието уважиха още г-жа Силвияна Шестаковчи от Училищния инспектората, гр. Кълъраш, г-н Виорел Гита управител на Асоцияция „Акчес” гр. Кълъраш, г-жа Нефие Раим, директор на СОУ „Васил Левски”, гр. Главиница и ръководител на проекта.
Всички гости и партньори от двата бряга на река Дунав дадоха заявка за отлично бъдещо партньорство и разбирателство. Бяха отбелязани значенията и добрите практики за младите в Трансграничния регион. Като приятели те обещаха ясна и точна подкрепа на учениците за предстоящите дейностите по проекта.
В процеса на изпълнение на проекта ще се изпълнят промоционални дейности, които ще подкрепят усилията за популяризиране на събитията, за изпълнението им пред по-широка аудитория, за украса на градовете и местата, където ще се проведат различните събития. Ще бъдат изработени брошури, шапки, тениски, уебсайт по проекта в който ще бъдат отразени основните цели на проекта, неговото изпълнение, дейности и събития.
Кулминационните събития по проекта са свързани с два 4-ри дневни Фестивала в град Главиница, България и град Кълъраш, Румъния. Двата Фестивала ще включват следните поддейности: трансгранична фото изложба – “Красотата на мястото, където живея”, която е в разгара си; изпълнение на румънски и български народни танци в подготовката, на които фолклорните експерти от двата региона ще работят заедно по изготвянето на тази дейност; трансграничен футболен турнир, който ще бъде вълнуваща част от събитията на Фестивала за футболните фенове от Главиница и Кълъраш; “Модно шоу от 19-ти век” насочено към представянето на типични фолклорни носии от края на 19-ти век, обичаи и традиции, свързани с живота на региона през 19-ти век. Събитието ще бъде кулминационната точка на Фестивала и младите хора ще имат възможност да покажат своята креативност, идеи и знания за техните предшественици. Плануватите дати за събитията са в началото на месец юни 2014 г.
Проекта ще предостави възможности за популяризиране на културното наследство в трансграничния регион и създаване на приятелски мост между младите в двата региона.
Повече информация може да откриете на специално разработения по проекта уебсайт www.cbc19century.com

Източник: http://www.ruseinfo.net/news_127296.html

About the author