Сдружение „Евроинтегра“ проведе първите си консултативни срещи във Велико Търново с бенефициенти от два успешно реализирани трансгранични проекта.

Първата среща за обсъждане на тенденциите в политиките на ЕС за следващия програмен период 2014-2020 година, съобразно надграждането на вече успешно реализирани трансгранични проекти на Сдружение „Евроинтегра“ с бенецифиенти, се състоя във Велико Търново. В нея взеха участие партньорите на сдружение „Евроинтегра“от два много успешни проекта: „ИКТ – движеща сила за промяна в образованието“ и „Дунавски винарски дестинации“. За смисъла на двата проекта по същество ,читателите могат ад се запознаят от страниците на Ruseinfo.net. Ефектът от постигнатото в сферата на образованието е с изключително положителен резултат, както у нас така и в съседна Румъния, потвърдиха присъстващите. Този факт беше споделен от директорите и учителите ,от партньорските учебни заведения, взели пряко участие в проекта. Едно от хубавите неща е, че опитът постигнат до сега има голям шанс да бъде мултиплициран в други училища от регионите.

За основните насоки от ЕС и предстоящата съвместна работа отново по проекти, финансирани с пари от ЕС концептуални уточнения направи Десислава Дончева – директор на сдружение „Евроинтегра“. Тази среща предвиждаше проучвателни консултации за нуждите на съответните училища, ученици и учители в следващия програмен период /2014-декември 2023година/. В него регионите остават същите, както в настоящият период. Обсъжданата програма е в много суров вид, но е носител на основните приоритети за работа по време на следващият програмен период. След обсъждане съдържанието и се очаква да бъде окончателно уточнено и прието от Брюксел през месец декември 2014 година. За сега приносът от Европейския фонд за регионално развитие за България и Румъния се предвижда да остане приблизително същия както при предходния период , на стойност 217,8 млн.евро. Както е известно, върху тези пари трябва да бъде предвидено държавно финансиране и пари от собствено участие.

Стратегията в трансграничното сътрудничество през новият програмен период е изградена върху 5 области, считано от Брюксел за най- важните. Петте най-важни тематични области -ТО /това е новият термин, заменил оперативна програма- ОП/:

  • Промотиране на климатичните промени- адаптация,превенция на риска и промотиране на ефективността на ресурсите.
  • Опазване на околната среда и промотиране на ефективността на ресурсите
  • Промотиране на устойчив транспорт и премахването на тесните ключови места в инфраструктурата.
  • Насърчаване на заетостта и подкрепяне на мобилността на работната сила.
  • Повишаване на институционалния капацитет и секторите на публичната администрация.

Съответно петте приоритетни оси са:

  1. Регион , включващ всички с умения
  2. Добре свързан регион
  3. Зелен регион
  4. Безопасен регион
  5. Ефективен регион

В изнесеното до тук става ясно,че за образование предвидените европейски средства трябва да преминат през така изнесените вече приоритети. Това от друга страна е абсурдно, ако този първоначален документ не бъде преработен от ЕС. И според водещите, извеждането на образованието сред основните идеи на тематичните области е наложително, защото стъпката е необходима за намаляването на безработицата в съюза.
Опирайки се на първичната информация от Брюксел, участниците се обединиха около визията на бъдещото трансгранично сътрудничество. Обединяващата идея бе за усъвършенстване на образованието: на учителите, тези които тепърва ще стават учители, безработните учители към подрастващите , за да отговаря то на съвременните изисквания на пазара на труда в двете страни.
Последва среща с партньорите и по другия успешен проект.

Източник: http://www.ruseinfo.net/news_127286.html

About the author