175 ученици от община Главиница и град Кълъраш /Румъния/ участваха във фестивални дни в съседния румънски град. Събитието се организира по проект „Модно шоу на 19-ти век” по Програмата за Трансгранично сътрудничество Румъния – България 2007-2013 г., която е съфинансирана от Европейския Съюз чрез Европейския Фонд за Регионално Развитие Проектът се осъществява в партньорство с водещ партньор община Главиница, Сдружение „Евроинтегра” – София, Училищен инспекторат – гр. Кълъраш и Асоциация „Акчес” – гр. Кълъраш.

След големият успех и цветност на Фестивала в град Главиница в периода 02.06.2014 – 05.06.2014 год., в следващите дни град Кълъраш беше огласен от детски смях, народни песни и танци. В зала „Барбу Щирбей” на Окръжен съвет, град Кълъраш, екипът по проекта сподели своите вълнуващи моменти и преживявания след Фестивала в град Главиница и представи бъдещите дейности и цели на проекта. Проектът има за цел да допринесе за развитието на по-добро социално сближаване чрез културното разбирателство. По този начин проектът ще установи сътрудничество за съвместни дейности между млади хора и образователни институции в областта на културното наследство и възраждане на фолклорните традиции. Началото на бъдещо сформирано партньорство между училища в селските райони на ТГС региона ще бъде осигурено чрез представяне на фолклорни, исторически и културни традиции, и етническо разнообразие като средство за провокиране на младото поколение.

Специални гости на събитието бяха представители на общински и местни власти от двете държави: г-н Хюсеин Хамди, кмет на община Главиница, г-н Мариус Дулче зам. кмет на град Кълъраш, г-жа Стелута Караион – Генерален инспектор на образователен инспекторат град Кълъраш, г-жа Силвияна Шестаковски от Училищния инспекторат в град Кълъраш.

В своята реч г-жа Десислава Дончева, председател на Сдружение „Евроинтегра”, сподели вълнението си от предстоящите събития и подчерта колко е важно изграждането и запазването на дългогодишен приятелски мост между двете държави. Окрилени от детската чиста енергия, всички ние можем да преминем определените граници и да разпръснем светлината на радостта и веселието.

След създадените приятелства и часове прекарани заедно, учениците от двата бряга на река Дунав с огромно желание и радост се включиха във Фестивалните дни в град Кълъраш. Заедно те предоставиха вълнуващи моменти и емоционални мигове на жителите на град Кълъраш.

В рамките на огледалното събитие в Румъния , бе проведен трансграничан футболен турнир. Домакините предоставиха възможност на своите гости да се запознаят с традициите и нравите на област Кълъраш, посродством организирана обиколка на учениците в няколко регионални музеи.

Гостите от България бяха посрещнати най-сърдечно и с много изненади в гимназия „Тудор Владимиреску”, град Кълъраш и в училище Георги Константин Калинеску” град Градищея. Там румънските ученици посрещнаха своите гости пита и мед и аплодираха с „Добре дошли” на български език. Учениците от двете държави представиха на гражданите една пъстра палитра от народни танци и модно дефиле. Закриването на Фестивала се състоя на откритата сцена в парк „Думбрава”.

Източник

About the author